Πέμπτη 9 Ιουνίου 2011

Πολιτική Εξουσία και Στατιστική Αρχή

Όταν η παλιά Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Ελλάδας μετονομάσθηκε μετά φανών και λαμπάδων σε Ανεξάρτητη Ελληνική Στατιστική Αρχή, είπαμε ότι αλλάζοντας το όνομα δεν θα ίσχυε το "άλλαξε   ο Μανολιός και έβαλε τα ρούχα του αλλιώς" και οτι θα βελτιωνόταν το επίπεδο της σοβαρότητας. Δεν αναφέρομαι στους υπαλλήλους αλλά στις πολιτικές αποφάσεις της ΕΛΛΣΤΑΤ. Πριν απο μερικές μέρες, η ΕΛΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε ότι το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά το πρώτο τρίμηνο του 2011 κατά 0.8%. Καμια άλλη πληροφορία για το πως  προήλθε αυτή η αύξηση. Συζητώντας εκείνη την μερα στο αμφιθέατρο, στο πλαίσιο του μαθήματος της Εισαγωγικής στην Οικονομική- Μακροοικονομική, ρώτησα τους φοιτητές  ποιές είναι οι συνιστώσες του ΑΕΠ. Απάντησαν: Ιδιωτική κια δημόσια κατανάλωση +ιδιωτική και δημόσια επένδυση+ εξαγωγές- εισαγωγές.
Αναρωτηθηκαμε λοιπόν με τους φοιτήτες πώς όταν οι οι δυο πρώτες μεγάλες συνιστώσες έχουν υποστεί ραγδαία μείωση έχει αυξηθεί το ΑΕΠ κοντά στο 1%;  Δεν μπορέσαμε να δώσουμε εξήγηση.
Πριν αλέκτωρ  λαλήσει τρις η ΕΛΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε ότι αναθεωρεί την ανάπτυξη του πρώτου τριμήνου στο 0,4% και του έτους σε -5,4%! Όταν θα βγούν τα τελικά στοιχεία που θα κάτσει η μπίλια;
Μετά θέλουμε να μας πέρνουν στα σοβαρά οι εταίροι μας. Δεν είμαστε καλά.
Υστερόγραφο: Να την χαίρεται την ανεξαρτησία της η "Ανεξάρτητη" Στατιστική Αρχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου