Η διαμόρφωση των προτάσεων οικονομικής πολιτικής που προτείνει το ΔΝΤ και εφαρμόζονται από τις κυβερνήσεις – στόχους προκύπτουν, εξ όσων γνωρίζω, από ένα μακροοικονομικό υπόδειγμα γενικής ισορροπίας. Στο υπόδειγμα- μοντέλο (ας πούμε προσομοιωτής) προκαλούνται μεταβολές στις μεταβλητές πολιτικής πχ φόροι, δαπάνες και υπολογίζονται οι επιπτώσεις στα διαφορά μεγέθη της οικονομία, όπως πχ το ΑΕΠ, τα φορολογικά έσοδα.
Δεν θα προσχωρήσω στην κριτική των υποδειγμάτων μακροοικονομικής γενικής ισορροπίας ως εργαλείων οικονομικής πολιτικής (κάποια άλλη φορά ίσως), αλλά θα σχολιάσω μόνο την αποδοτικότητα του συγκεκριμένου μοντέλου στην περίπτωση της ελληνικής οικονομίας και συνεπακόλουθα την άσκηση οικονομικής πολιτικής που στηρίζεται σε αυτό το μοντέλο.
- 1. Ο πρώην υπουργός οικονομίας, ο κ. Παπακωνσταντίνου, εφάρμοσε το μέτρο των αποδείξεων, όχι μόνο για την κάλυψη του αφορολόγητου των 12.000 ευρώ, αλλά και μειωμένο φόρο στην περίπτωση που ο φορολογούμενος συγκέντρωνε παραπάνω αποδείξεις. Αποτέλεσμα να πέσουν έξω τα έσοδα του 2011 κατά 1,5 δις!!! Ασφαλώς ο κ. Παπακωνσταντίνου δεν εφάρμοσε το συγκεκριμένο μέτρο μόνος του (είμαστε στο μνημόνιο). Θεωρώ βέβαιο ότι η πολιτική των αποδείξεων μπήκε στο μοντέλο του ΔΝΤ και έβγαλε ότι τα έσοδα του δημοσίου θα αυξηθούν και οι τροϊκανοί έδωσαν το ΟΚ!
- 2. Μόλις τον Ιούνιο το 2011, στην συζήτηση για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, η προβλεπόμενη ύφεση για το 2011 ανερχόταν στο 3,65%. Τον Οκτώβριο του 2011 η προβλεπόμενη ύφεση ανήλθε στο 5,5%!!!
Δηλαδή, το μοντέλο πάνω στο οποίο στηρίζεται όλη αυτή τραγική άσκηση της οικονομικής πολιτικής, και ενδεχομένως και η αποτυχία της, απέτυχε να προσεγγίσει τα φορολογικά έσοδα κατά 1,5 δις, αλλά ακόμη χειρότερα μέσα σε ένα χρονικό διάστημα 3-4 μηνών έπεσε έξω στην πρόβλεψη της του ρυθμού της ύφεσης κατά 53% περίπου. Το ποσοστό αυτό δεν μου φαίνεται στο όριο του στατιστικού λάθους!!!
Ποια αξιοπιστία λοιπόν μπορούν να έχουν οι προτάσεις πολιτικής που προέρχονται από αυτό μοντέλο; Μάλλον καμία.
Υ.Γ. Με βάση αυτό το μοντέλο, ο ΙΟΒΕ υπολόγισε ότι η απελευθέρωση των ταξί και των δικηγόρων και των άλλων επαγγελμάτων θα οδηγήσει σε μια αύξηση το ΑΕΠ κατά 15%!!! Καταλαβαίνω την αξιοπιστία και αυτής της πρόβλεψης. Καθώς θα έχουμε απελευθερωμένους δικηγόρους οι Έλληνες θα ορμήξουν στα δικαστήρια και θα κάνουν μηνύσεις για να αυξήσουν το ΑΕΠ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου