Σήμερα παρουσιάζω τις απόψεις των ιδίων των επιχειρηματιών και στελεχών επιχειρήσεων που απάντησαν στην έρευνα του World Economic Forum 2012.
Στον πίνακα παρουσιάζονται οι απαντήσεις για ορισμένες χώρες που έχουν ενδιαφέρον για σύγκριση. Μη ξεχνάμε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε οικονομική συρρίκνωση και όχι σε ύφεση.
Σύμφωνα με το WEF, οι σημαντικότεροι παράγοντες που εμποδίζουν την ανάπτυξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας δεν συμπεριλαμβάνουν το μισθολογικό κόστος! Βρε τους μπαγάσες! Πάλι δεν συμβουλεύτηκαν τα «αστέρια» της τρόικας;
Για να δούμε λοιπόν αυτοί οι «αγράμματοι και αδιάβαστοι» επιχειρηματίες και στελέχη τι απάντησαν.
Στην πρώτη θέση η κρατική γραφειοκρατία στην περίπτωση της Ελλάδα, ενώ στην Γερμανία οι κανονισμοί της αγοράς εργασίας, στην Ισπανία η πρόσβαση σε χρηματοοικονομικά κεφάλαια και τέλος στη Δανία και την Φινλανδία οι υψηλοί φορολογικοί συντελεστές. Στη συνέχεια, για την Ελλάδα, είναι η πρόσβαση στα χρηματοοικονομικά κεφάλαια (κρίση γαρ), η διαφθορά και το φορολογικό σύστημα (15 νόμοι τα τελευταία τρία χρόνια!).
Να σημειώσω, τελειώνοντας, την απάντηση ότι στην ερώτηση για «poor work ethic in national labour forced” ,δηλαδή ,κατά πόσο η εργασία έχει υψηλή ηθική κατά την εκτέλεση των καθηκόντων της, οι επιχειρηματίες του ιδιωτικού τομέα, τονίζω, απάντησαν κατά ίδιο τρόπο με τους συνάδελφους τους των άλλων χωρών.
Τελικά τι γίνεται;
· Έχουμε το χαμηλότερο μισθολογικό κόστος στις χώρες της ευρωζώνης (εκτός Πορτογαλίας),
· η αμοιβή της εργασίας είναι αντίστοιχη της παραγωγικότητάς της,
· τα προβλήματα για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας είναι κυρίως θεσμικά και τέλος
· οι Έλληνες εργαζόμενοι έχουν τον ίδιο βαθμό ηθικής της εργασίας σε σχέση με τους συναδέλφους τους στις άλλες χώρες.
Πως εξηγείται αυτή η «επίθεση» στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα; Δείτε στην Εurostat για το μερίδιο του μισθολογικού κόστους στο σύνολο του κόστους παραγωγής και θα καταλάβετε τελικά.