Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2012

Πολύς Κόσμος, φαίνεται, δεν διαβάζει!


Ακούω διάφορους πολιτικούς, δημοσιογράφους να αναφέρονται στην «ανταγωνιστικότητα» της Ελληνικής οικονομίας και αναρωτιέμαι πριν εκφράσουν μια άποψη δεν ανοίγουν κανένα βιβλίο καμιά έκθεση, ένα σχόλιο σε blog, κάτι τέλος πάντων! Ειδικά που στις μέρες μας που τα περισσότερα είναι διαθέσιμα στο διαδίκτυο. Φαίνεται ότι ο κ. Χρυσοχοϊδης άνοιξε σχολή μη διαβάσματος. Όταν όμως οι αποφάσεις που λαμβάνονται αγνοούν τα στοιχειώδη ακόμη και τους ορισμούς τότε υπάρχει πρόβλημα.
Ο ποιος γνωστός οργανισμός που ασχολείται με την ανταγωνιστικότητα των οικονομιών είναι το World Economic Forum το οποίo εκδίδει κάθε χρόνο την έκθεση για την ανταγωνιστικότητα. Στην φετινή έκθεση, που μπορείτε να την βρείτε στην διεύθυνση: http://reports.weforum.org/global-competitiveness-2011-2012/ , και στην σελίδα 4 αναφέρει : We define competitiveness as the set of institutions, policies, and factors that determine the level of productivity of a country.
Χωρίς σχόλιο, για ότι ακούγεται στην Ελλάδα και στη Ευρώπη τον τελευταίο καιρό.
Ας δούμε λοιπόν ποιους δείκτες χρησιμοποιεί το WEF  για να κατατάξει τις χώρες ως προς την ικανότητα τους να βελτιώνουν την παραγωγικότητα.
Στον πρώτο πίνακα παρουσιάζονται οι δείκτες χωρισμένοι σε τρεις κατηγορίες: τα βασικά προαπαιτούμενα (basic requirements) περιλαμβάνουν δείκτες που αφορούν την ποιότητα των θεσμών, τις υποδομές, το μακροοικονομικό περιβάλλον την υγεία και την πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Στην δεύτερη κατηγορία περιλαμβάνονται δείκτες που αυξάνουν την αποτελεσματικότητα της οικονομίας (efficiency enhancers) όπως τριτοβάθμια εκπαίδευση και κατάρτιση, αποτελεσματική λειτουργία των αγορών προϊόντος, εργασίας, και πίστεως,  τεχνολογική ετοιμότητα. τέλος η τρίτη κατηγορία δεικτών αφορά την καινοτομία και την δυνατότητα των επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα να εισάγουν εξελιγμένες μορφές οργάνωσης και διοίκησης (business sophistication).

Index
Rank (out of 142)
Score 0-7
GCI 2011-2012
90
3.9
GCI 2010-2011 (out of 139)
83
4.0
GCI 2009-2010 (out of 133)
71
4.0
Basic Requirements (20%)
80
4.4.
Institutions
96
3.5
Infrastructure
45
4.5
Macroeconomic Environment
140
3.3
Health and Primary education
37
6.1
Efficiency Enhancers (50%)
66
4.1
Higher education and training
46
4.7
Goods market efficiency
107
3.8
Labor market efficiency
126
3.6
Financial Market efficiency
110
3.5
Technological readiness
47
4.2
Market size
42
4.4
Innovation and sophistication factors
81
3.4
Business Sophistication
77
3.8
Innovation
88
3.0


Γιατί λοιπόν συνδέθηκε το μισθολογικό κόστος με την «ανταγωνιστικότητα» που είναι τελικά παραγωγικότητα; Όταν μάλιστα το 2011 οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 10% ( χωρίς τα πετρελαιοειδή);  Να ψάξουμε μήπως στον χρηματοπιστωτικό τομέα;
Εάν τώρα θα ήθελε κάποιος να συνδέσει την αμοιβή της εργασίας με την παραγωγικότητα (με σχέση αιτιότητας από την αμοιβή προς την παραγωγικότητα ) τότε, εξ όσων γνωρίζω, υπάρχει μόνο η  θεωρία του wage efficiency που τα συνδέει με αυτήν την φορά της αιτιότητας, καθώς στην νεοκλασική θεωρία η σχέση αιτιότητας είναι αντίστροφη. Η θεωρία του wage efficiency  υποστηρίζει ότι η παραγωγικότητα της εργασίας αυξάνει όταν αυξάνει η αμοιβή της εργασίας.
Συνεπώς, επειδή:  
·      οι εκθέσεις χρησιμοποιούν  τον όρο ανταγωνιστικότητα για να ορίσουν τους παράγοντες που βελτιώνουν την παραγωγικότητα μιας οικονομίας,
·      η θεωρία μας λέει ότι η σχέση αιτιότητας έχει φορά από την παραγωγικότητα προς την αμοιβή και τέλος
·      μια θεωρία που παρουσιάζει την σχέση αιτιότητας και με φορά από την αμοιβή προς την παραγωγικότητα δέχεται την σχέση αυτή με θετικό πρόσημο,
Τότε, μάλλον πολύς κόσμος δεν διαβάζει και όχι μόνο ο κ. Χρυσοχοϊδης. Καλό διάβασμα σε όλους μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου