Τετάρτη 25 Μαΐου 2011

Παγκοσμιοποίηση, Τεχνολογία και Εργασία


Η είσοδος των χωρών της Ασίας (Κίνα, Ινδία κλπ) και των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης, ταυτόχρονα με τις δημογραφικές εξελίξεις, έχουν επηρεάσει σημαντικά την προσφορά στην παγκόσμια αγορά της εργασίας τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Η παγκόσμια προσφορά εργασίας τετραπλασιάστηκε κατά την εικοσιπενταετία 1980-2005 και το μεγαλύτερο μέρος αυτής της αύξησης συνέβη μετά το 1990. Ταυτόχρονα όμως με την αύξηση της παγκόσμιας προσφοράς εργασίας συνέβη και η τεχνολογική έκρηξη των τελευταίων δύο δεκαετιών. Ειδικότερα, η εισαγωγή της πληροφορικής στην παραγωγική διαδικασία μετέβαλε ριζικά τον ρόλο της εργασίας στην παραγωγή.
Πώς όμως αυτή η αύξηση της παγκόσμιας προσφοράς εργασίας και η τεχνολογική μεταβολή επηρέασαν τους εργαζόμενους στις ανεπτυγμένες οικονομίες; Η παραδοσιακή θεωρία του διεθνούς εμπορίου θεωρεί ότι η αυξημένη προσφορά οδηγεί σε πίεση των μισθών των εργαζόμενων στις ανεπτυγμένες οικονομίες προς τα κάτω και συνεπώς το μερίδιο της εργασίας στο εθνικό εισόδημα μειώνεται. Από την άλλη μεριά όμως λόγω της αυξημένης παραγωγικότητας και του αυξημένου εμπορίου η θέση των εργαζόμενων μπορεί να βελτιώνεται διότι μεγαλώνει η προς διανομή «πίτα».
Στην τελευταία έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου παρουσιάζονται οι εξελίξεις στην αγορά εργασίας και των επιδράσεων που έχουν η παγκοσμιοποίηση και η υιοθέτηση των νέων τεχνολογιών στις αμοιβές και στο μερίδιο της εργασίας στο εθνικό εισόδημα. (World Economic Outlook, 2007). Όσον αφορά το μερίδιο της εργασίας αυτό μειώθηκε από 67%, περίπου, του ΑΕΠ το 1980 στο 63%. Η πτώση του μεριδίου ήταν μεγαλύτερη στην Ευρώπη και στην Ιαπωνία (10% περίπου) σε σχέση με την Αγγλοσαξωνικές χώρες και τις ΗΠΑ (3-4% περίπου). Ενώ όμως το μερίδιο της εργασίας συρρικνώθηκε, η πραγματική αμοιβή της εργασίας συνολικά, η αμοιβή ανά εργαζόμενο και η συνολική απασχόληση αυξήθηκαν κατά την περίοδο αυτή. Συγκεκριμένα, η πραγματική συνολική αμοιβή της εργασίας αυξήθηκε κατά 60% περίπου, η πραγματική αμοιβή ανά εργαζόμενο αυξήθηκε κατά 28% και η απασχόληση κατά 30% περίπου. Να σημειωθεί στο σημείο αυτό ότι η αμοιβή της ανειδίκευτης ή χαμηλής ειδίκευσης εργασίας δεν αυξήθηκε με τον  ίδιο ρυθμό,  καθώς η πραγματική αμοιβή αυξήθηκε μόνο κατά 20%, η ανά εργαζόμενο αμοιβή αυξήθηκε κατά 14%, ενώ η απασχόληση των ανειδίκευτων αυξήθηκε μόλις κατά 6% κατά την διάρκεια της εικοσιπενταετίας 1980-2005.
Επειδή πολλά έχουν γραφεί τα τελευταία χρόνια σχετικά με την επίδραση της παγκοσμιοποίησης στις αμοιβές της εργασίας στον ανεπτυγμένο κόσμο παρουσιάζουμε στον παρακάτω πίνακα την επίδραση ορισμένων παραγόντων που σύμφωνα με την μελέτη του ΔΝΤ οδήγησαν στην μείωση του μεριδίου της εργασίας στο εθνικό εισόδημα.











Πίνακας
Μέσες Ετήσιες Ποσοστιαίες μεταβολές στο
Μερίδιο της Εργασίας


Ευρώπη
Μεγάλες Ευρωπαϊκές Χώρες
Μικρές Ευρωπαϊκές Χώρες
Αγγλοσαξωνικές Χώρες
Ιαπωνία
Όλες οι Ανεπτυγμένες Χώρες
Συμβολή της Τεχνολογικής Αλλαγής
-0.19
-0.2
-0.18
-0.125
-0.27
-0.16
Συμβολή της Παγκοσμιοποίησης της Αγοράς Εργασίας
-0.125
-0.05
-0.18
-0,14
+0.05
-0.125
Συμβολή των Πολιτικών στην Αγορά Εργασίας
+0.03
-0.05
+0.1
+0.08
-0.05
+0.04
  Πηγή: ΔΝΤ, World Economic Outlook, 2007


Στο πίνακα το αρνητικό πρόσημο σημαίνει αρνητική συμβολή στην εξέλιξη του μεριδίου της εργασίας και το θετικό πρόσημο θετική συμβολή, δηλαδή το μερίδιο της εργασίας αυξάνει. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, την μεγαλύτερη συμμετοχή στην μείωση του μεριδίου της εργασίας στο εθνικό εισόδημα έχει η τεχνολογική μεταβολή και λιγότερο η λεγόμενη παγκοσμιοποίηση. Να σημειώσουμε ότι η επίδραση της τεχνολογικής μεταβολής στο μερίδιο της εργασίας είναι αρκετά μεγαλύτερη στις μεγάλες Ευρωπαϊκές χώρες και την Ιαπωνία σε σχέση με τις Αγγλοσαξονικές γεγονός που υποδεικνύει την άμεση προσαρμογή του εκπαιδευτικού συστήματος στις νέες συνθήκες. Η προσαρμογή της εργασίας στο νέο τεχνολογικό περιβάλλον απαιτεί συνεχή και διαρκή εκπαίδευση γεγονός που φαίνεται να έχουν πετύχει σε καλύτερο βαθμό οι Αγγλοσαξονικές χώρες σε σχέση με τις υπόλοιπες. Τέλος οι πολιτικές στην αγορά εργασίας που εφαρμόσθηκαν σε αρκετές χώρες βοήθησαν στην βελτίωση του μεριδίου της εργασίας. Οι μικρές ευρωπαϊκές χώρες μέσω αυτών των πολιτικών βοήθησαν να αυξηθεί το μερίδιο της εργασίας κατά 2.5% συνολικά στην διάρκεια της εικοσιπενταετίας.
Από τα παραπάνω στοιχεία που αφορούν μια μεγάλη χρονική περίοδο μπορούμε να εξάγουμε τα παρακάτω συμπεράσματα πολιτικής:
1.      Είναι απαραίτητος ο επαναπροσανατολισμός του εκπαιδευτικού συστήματος της χώρας μας προκειμένου να ανταποκριθεί η εργασία στις νέες εξελίξεις της τεχνολογίας και ταυτόχρονα να διατηρήσει το μερίδιο της στο εθνικό εισόδημα.
2.      Υιοθέτηση νέων πολιτικών στην αγορά εργασίας που στοχεύουν στην δημιουργία νέων και καλύτερα αμειβομένων θέσεων εργασίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου