Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2011

Τελικά η έρευνα αποδίδει;


Εάν κάποιος ρωτήσει αυτούς που ασκούν την οικονομική πολιτική στην χώρα για το ρόλο της έρευνας και της ανάπτυξης στην οικονομία της χώρας, θα σας απαντήσει ότι η συνεισφορά της έρευνας στην οικονομία της χώρας είναι μηδαμινή.  Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγω διαβάζοντας τις δηλώσεις διαφόρων παραγόντων ακόμη και πρωθυπουργών για το που πρέπει να δοθεί η έμφαση για τη επιτάχυνση της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας. Σε άλλους τομείς πρέπει να δοθούν πόροι για να βοηθήσουν τον τόπο!
Φαίνεται όμως ότι δεν είναι τα πράγματα έτσι, ακόμη και για την ελληνική οικονομία. Χρησιμοποιώντας τους πίνακες εισροών –εκροών της ελληνικής οικονομίας και υπολογίζοντας του συνολικούς πολλαπλασιαστής της κάθε παραγωγικής δραστηριότητας, προκύπτει ότι η δραστηριότητα με τον μεγαλύτερο πολλαπλασιαστή είναι η δραστηριότητα της έρευνας και ανάπτυξης (R&D). Ο πολλαπλασιαστής αυτός ανέρχεται στο 3,84, για το 2009. Δηλαδή, κάθε ένα ευρώ που δαπανιέται στην έρευνα και ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας δημιουργεί επιπλέον 2,84 ευρώ στην υπόλοιπη οικονομία.
Εάν κάποιος δει τα ποσά που έχουν εγγραφεί στο ΕΣΠΑ για έρευνα και ανάπτυξη, αντιλαμβάνεται ότι οι διοικούντες αυτήν την χώρα μάλλον αποφασίζουν σε επίπεδο καφενείου, χωρίς να έχουν επιστημονική θεμελίωση της πολιτικής που υιοθετούν. Θέλουν μεταλλεία χρυσού και πετρέλαια με τους ελάχιστους πολλαπλασιαστές και όχι δραστηριότητες με σημαντική επίδραση στην ελληνική οικονομία και το εισόδημα των πολιτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου