Σάββατο 16 Απριλίου 2011

Οικονομική Ανάκαμψη και το μυαλό της κότας!


Η χώρα, με αποκλειστική ευθύνη του πολιτικού συστήματος, έχει εισέλθει εδώ και δύο χρόνια σε μια καθοδική πορεία η οποία εάν δεν επιβραδυνθεί και ανακοπεί σύντομα, τότε θα επέλθει η καταστροφή. Στην κατάσταση που βρίσκεται η Ελλάδα η λύση δεν είναι απλή, αλλά σύνθετη και ταυτόχρονα πολύπλοκη και πολυεπίπεδη.
Αρκετοί αναφέρουν, μεταξύ αυτών και τα δύο μεγάλα κόμματα, ότι η ιδιωτική επένδυση μπορεί να αποτελέσει την κρίσιμη  παράμετρο για την οικονομική ανάκαμψη. Η κυβέρνηση, ακολουθώντας την πεπατημένη ολόκληρων δεκαετιών και θεωρώντας ότι οι μεγάλες επενδύσεις θα φέρουν την πολυπόθητη ανάκαμψη, ψήφισε τον περίφημο νόμο «fast track, star trek, fast food, ή κάτι τέτοιο τέλος πάντων». Όπως, όμως, έχει δείξει η σύγχρονη βιβλιογραφία και εμπειρία, οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις συνεισφέρουν το μεγαλύτερο μερίδιο στην οικονομική ανάπτυξη μιας χώρας είτε αυτή είναι αναπτυγμένη ή αναπτυσσόμενη (βλέπε το μόλις εκδοθέν βιβλίο μου «Τοπική Αυτοδιοίκηση και Επιχειρηματικότητα»-σημείωση: τα πνευματικά δικαιώματα έχουν μεταβιβαστεί στην Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Καλαμαριάς, που είναι και ο εκδότης, και συνεπώς δεν έχω κανένα οικονομικό όφελος και άρα δεν κάνω διαφήμιση!). Με άλλα λόγια η ανάπτυξη έρχεται μόνο μέσω της ενδογενούς επιχειρηματικότητας.
Τι κάνει λοιπόν η χώρα για την ανάπτυξη της ενδογενούς επιχειρηματικότητας;
Πριν από μερικούς μήνες διάβασα για την περίπτωση δύο φοιτητών του πολυτεχνείου Θεσσαλονίκης, οι οποίοι δημιούργησαν μια εφαρμογή για το κινητό i-phone. Ως ανήσυχα μυαλά, αλλά και έξυπνοι άνθρωποι, αποφάσισαν να αξιοποιήσουν εμπορικά αυτήν την εφαρμογή. Αφού είδαν και απόειδαν στην Ελλάδα δημιούργησαν ηλεκτρονικά προσωπική εταιρεία στην Μεγάλη Βρετανία. Τα παιδιά πούλησαν 3 εκατομμύρια εφαρμογές προς 1 δολάριο την μια! Με άλλα λόγια είχαν εισπράξεις 3 εκατ. δολαρίων, ενώ η Μεγ. Βρετανία εισέπραξε φόρο εισοδήματος 600.000 δολάρια. Η Ελλάδα;
Θα ρωτήσει ο αναγνώστης, σε τι διαφέρει η Μεγ. Βρετανία από την Ελλάδα ως προς την προώθηση της επιχειρηματικότητας; Επειδή το ίδιο ερώτημα δημιουργήθηκε και σε μένα έψαξα στο διαδίκτυο. Υπάρχουν επιχειρήσεις που αναλαμβάνουν την εγγραφή οιασδήποτε εταιρείας στην Αγγλία, ηλεκτρονικά. Για μια προσωπική επιχείρηση, λοιπόν, χρειάζεται μόνο ένα έγγραφο σε φυσική μορφή και όλα τα υπόλοιπα γίνονται ηλεκτρονικά. Δηλώνουν ότι εάν το έγγραφο φτάσει στα χέρια τους μέχρι τις 11 το πρωί μιας εργάσιμης μέρας η εγγραφή της επιχείρησης θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος της ίδιας εργάσιμης ημέρας! Με κόστος 35-40 λίρες!
Παλαιότερα, όταν ξεκίνησε η κρίση της ελληνικής οικονομίας είχα γράψει ότι παράλληλα με τα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής, η κυβέρνηση θα έπρεπε να πάρει άμεσα μέτρα για την τόνωση της επιχειρηματικότητας. Πρότεινα δε η εγγραφή να γίνεται ηλεκτρονικά ΜΟΝΟ στην εφορία και η προσωπική επιχείρηση να ξεκινά την λειτουργία της μόνο με το ΑΦΜ. Τότε, φάνηκε σε ορισμένους περίεργη έως και «απλοϊκή» η πρόταση. Αυτήν την νοοτροπία της ακαμψίας θα πρέπει να «αλλάξουμε». Όμως, δεν βλέπω πως, όταν ακόμη και οι  πλέον νεωτεριστές πολιτικοί λειτουργούν με νοοτροπίες πολιτικού κομισάριου της αλήστου μνήμης ΕΣΣΔ και η δημοσιοϋπαλληλία ως «κολχοζικό» απολίθωμα.   
 Δηλαδή, όπως έλεγε στα σχόλια του Τρίτου ο Μάνος Χατζιδάκις: «Και εγώ με την σειρά μου δεν φοβάμαι τίποτε περισσότερο από το μυαλό της κότας. Απ’ το να υποχρεωθώ να συνομιλήσω με μια κότα…»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου